
آنافیلاکسی واژه ای برای توصیف واکنش های شدید آلرژیک است. شوک آنافیلاکسی می تواند به سرعت اتفاق افتاده و باعث مرگ شود. آنافیلاکسی ممکن است در موارد زیر رخ دهد:
-
خوردن غذایی که فرد به آن حساسیت دارد
-
مصرف دارویی که فرد به آن حساسیت دارد
-
گزیده شدن توسط حشره ای که فرد به آن حساسیت دارد
-
تماس با جسمی که از لاتکس درست شده است و فرد به لاتکس حساسیت داشته باشد
عوامل دیگری نیز وجود دارند که می توانند باعث آنافیلاکسی شوند.
علائم شوک آنافیلاکسی :
آنافیلاکسی می تواند یک یا چند بخش از بدن را درگیر کند. متداول ترین علام آنافیلاکسی عبارتند از :
-
کهیر – پوست قرمز شده، متورم و دارای خارش شدید
-
آنژیوادم – وضعیتی که باعث متورم شدن صورت، پلک ها، گوش، دهان، دست ها و پاها می شود
-
قرمزی و خارش پوست بدون کهیر
-
متورم شدن و خارش چشم ها
-
آبریزش بینی
-
بزرگ شدن زبان
-
مشکل تنفسی، عطسه و تغییر صدا
-
استفراغ
-
اسهال
-
سرگیجه و غش
در آنافیلاکسی ممکن است فرد خیلی سریع و شدید دچار بیماری شود و علائم بیماری نیز ممکن است تغییر کنند. در ابتدا ممکن است فرد دچار کهیر شده و با فاصله کمی دچار استفراغ و مشکل تنفسی شود. هر بار که فرد دچار آنافیلاکسی می شود ممکن است علائم متفاوتی از خود بروز کند و علائم بیماری در هر فرد با فرد دیگر متفاوت است.
علائم آنافیلاکسی ممکن است تشدید شود اگر :
-
شما مبتلا به آسم باشید
-
بیماری قلبی یا ریوی داشته باشید
درمان آنافیلاکسی :
درمان هایی وجود دارند که به کاهش سریع علائم آنافیلاکسی کمک می کنند. بهترین درمان، دارویی به نام (اپی نفرین) است. این ماده تزریقی بوده و حتی عوامل آمبولانس نیز آن را به همراه دارند.
افرادی که قبلا دچار شوک آنافیلاکسی شده اند دستگاهی به نام خودتزریق وجود دارد که در خود اپی نفرین دارد و اگر فرد احساس کند در حال ابتلا به آنافیلاکسی است می تواند از آن استفاده کند. بعد از استفاده از این دستگاه باید با اورژانس تماس بگیرید چراکه ممکن است علائم مجدد عود کنند و نیاز به درمان در بیمارستان باشد.
اگر احساس می کنید دچار آنافیلاکسی شده اید باید سریع دست به کار شوید! اگر دستگاه خودتزریق اپی نفرین دارید فورا از آن استفاده کنید و بعد با اورژانس تماس بگیرید. به هیچ وجه سعی نکنید خود را به بیمارستان برسانید چراکه ممکن است در راه دچار غش یا قطع تنفس شوید.
اگر قبلا دچار آنافیلاکسی شده اید حتما با پزشک مشورت کنید تا تست آلرژی روی شما انجام شده و متوجه شوید به چه چیزهایی آلرژی دارید.
-
علائم آنافیلاکسی را بشناسید
-
خودتزریق اپی نفرین را همیشه به همراه خود داشته باشید
-
از غذاها، داروها و حشراتی که به آن ها حساسیت دارید دوری کنید
بسیاری از افرادی که قبلا دچار آنافیلاکسی شده اند می توانند زندگی نرمالی داشته باشند هرچند باید تغییراتی را در زندگی خود اعمال کنند. بیمار باید از چیزهایی که باعث آلرژی او می شود پرهیز کرده و همیشه داروی مخصوص آلرژی همراه خود داشته باشد.