
احتمالاً شنیده اید که شکر باعث ایجاد سرطان و رشد سریع تر آن می شود. از بعضی جهات، این گفته منطقی به نظر می رسد. تمام سلول ها در بدن از قند خون (گلوکز) برای انرژی استفاده می کنند. اما این مصرف در سلول های سرطانی نزدیک به 200 برابر بیش از سلول های عادی است. تومورهایی که در سلول های نازک و مسطح (سنگفرشی) ریه ها شروع به رشد می کنند حتی بیش از این میزان گلوکز قورت می دهند! چرا که نیاز به مقادیر بسیار بالای قند برای تأمین سوخت رشد خود دارند.
قند موردنیاز سلول ها از طریق رژیم غذایی تأمین می شود و نه فقط از طریق دسرها و موکاهای بزرگ شکلات سفید! قند در این منابع هم یافت می شود:
- میوه ها (فروکتوز)
- سبزیجات (گلوکز)
- محصولات لبنی (لاکتوز)
- مواد نشاسته ای مثل نان ، پاستا و برنج
اگر این غذاها را حذف کنید چه اتفاقی می افتد؟ آیا باعث کندشدن پیشروی سرطان یا جلوگیری از بروز اولیه آن خواهد شد؟
تاکنون شواهد چندانی برای اثبات اینکه رژیم کم شکر یا کم کربوهیدرات شانس ابتلا به سرطان را کاهش می دهد دردست نیست. یک استثنا در این مورد سرطان مری است. یک مطالعه اخیر نشان می دهد شکر و نوشیدنی های شیرین شده ممکن است احتمال ابتلا به این سرطان را تا 70% یا بیشتر بالا ببرند.
علت آن چاقی است یا شکر؟
بسیاری از متخصصان فکر نمی کنند که قند باعث سرطان می شود. آن ها اظهار می کنند مشکل اصلی چاقی است. سلول های چربی پروتئین های التهابی با نام آدیپونکتین ترشح می کنند. این پروتئین ها می توانند به DNA آسیب رسانده و در نهایت منجر به ایجاد تو.مور شوند. هرچه سلول چربی بیشتری داشته باشید، پروتئین التهابی بیشتری خواهید داشت.
چاق بودن یا داشتن اضافه وزن شما را در معرض دست کم 13 نوع سرطان شامل سرطان سینه، کبد و کولون قرار می دهند.
متخصصان دیگر سرطان بیان می کنند خود شکر می تواند باعث سرطان شود. آن ها معتقدند سرطان ها ممکن است در پی سطوح بالای انسولین، هورمونی که قندخون را کنترل می کنند به وجود بیایند. مطالعات نشان می دهد داشتن سطوح بالای انسولین ممکن است باعث بروز سرطان شود و آنچه انسولین را بالا می برد قند است.
چه باید بخوریم؟
حتی اگر فکر نمی کنید که شکر بتواند موجب ایجاد سرطان شود، همچنان بهتر است شکر کمتری مصرف کنید. پژوهش نشان می دهد اگر خانم هستید باید روزانه حداکثر تا 6 قاشق چای خوری و اگر آقا هستید تا 9 قاشق چای خوری شکر مصرف کنید. اغلب مردم در ایالات متحده نزدیک به 22 قاشق چای خوری شکر در روز مصرف می کنند که معادل نزدیک به 60 کیلوگرم شکر در سال است. این یعنی افزاد زیادی سطوح بالای انسولین دارند و خطر ابتلا به سرطان در آن ها بالاتر است.
محدود کردن مصرف شکر افزوده مانند شربت فروکتوز ذرت در نوشیدنی ها، چای های شیرین شده ، نوشیدنی های ورزشی، غذاهای فرآوری شده و همچنین شکلات و آبنبات ، کوکی ها و بستنی و غلات شیرین صبحانه می تواند کارساز باشد.
گرچه اغلب میوه ها فروکتوز بالایی دارند اما می توانند بخشی از یک رژیم نرمال باشند؛ اما به میزان کمتری در مقایسه با سبزیجات. وقتی تعداد سهم های توصیه شده 5 سهم میوه و سبزی در روز است حداقل 3 سهم از آن باید از سبزیجات تأمین شود.
سخت است که بخواهیم مراقب تمام قندهایی که مصرف می کنیم باشیم. در بسیاری از چیزهایی که انتظارش را ممکن است نداشته باشید قند پنهان وجود دارد؛ مثل سوپ ها، سس سالاد، کره بادام زمینی، ماست، سس کچاپ، اوت میل فوری، شیر مغزها و هات داگ! و اغلب حتی روی برچسب غذایی محصولات کلمه شکر (ساکارز) قید نمی شود.
بیش از 60 عنوان برای شکر افزوده شده وجود دارد. برخی از آن ها مانند مالتوز، دکستروز و گلوکز به «-وز» ختم می شوند. همچنین به این عبارات دقت کنید:
- نکتار میوه
- شربت ذرت، برنج، افرا
- عسل
- آگاو
گرچه ممکن است سالم تر از شکر به نظر برسند اما برای سلول های بدن همه آن ها تنها قند هستند!
Reference:
WebMD.com, Cancer and Sugar: Is There a Link?