
اگر بیش از حد معمول کالری دریافت کرده یا کمتر ورزش کنید، تعجبی ندارد اگر عدد روی ترازو بالا و بالاتر برود. اما اگر همه چیز مثل همیشه است و وزن تان همچنان بالاتر می رود چه؟ در این صورت وقت آن است که کمی عمیق تر به آنچه ممکن است در حال رخ دادن باشد، بپردازیم.
• کمبود خواب
بین خواب و افزایش وزن دو مسئله وجود دارد: اول، وقتی دیر می خوابید ، احتمال اینکه آخر شب تنقلات مصرف کنید بیشتر است، که این یعنی کالری بیشتر. دلیل دیگر به آنچه که در بدن تان در زمان کم خوابی اتفاق می افتد مربوط می شود. تغییرات در سطوح هورمونی باعث افزایش گرسنگی و اشتها می شود و همچنین باعث می شود بعد از خوردن غذا احساس سیری نکنید.
• استرس
وقتی نیازهای زندگی بیش از حد شدید می شوند ، بدن ما وارد حالت تلاش برای بقا می شود. کورتیزول یا “هورمون استرس” ترشح می شود که باعث افزایش اشتها می شود. و البته ممکن است در زمان استرس غذاهای راحت و پرکالری مصرف کنیم. ترکیب این دو زمینه مناسب برای افزایش وزن را فراهم می کند.
• داروهای ضد افسردگی
یکی از اثرات جانبی برخی از داروهای ضد افسردگی افزایش وزن است. اگر فکر می کنید داروی ضد افسردگی شما باعث افزایش وزن می شود، با پزشک خود در مورد تغییر برنامه درمانی خود صحبت کنید. اما هرگز داروهای خود را سرخود قطع یا عوض نکنید. باید بدانید که برخی از افراد پس از شروع دارودرمانی افزایش وزن را تجربه می کنند چون حال بهتری دارند و این منجر به بهبود اشتها می شود. همچنین، خود افسردگی می تواند باعث تغییر در وزن شود.
• استروئیدها
داروهای ضد التهاب استروئیدی مانند پردنیزون به افزایش وزن شناخته می شوند. احتباس مایعات و افزایش اشتها دلیل اصلی آن است. برخی از افراد ممکن است در هنگام مصرف استروئیدها شاهد تغییراتی موقت در جاهایی از بدنشان که محل ذخیره چربی بدنشان است باشند – مانند صورت ، شکم یا پشت گردن. اگر بیش از یک هفته استروئید مصرف کرده اید، به طور ناگهانی مصرف آن ها را قطع نکنید. این می تواند منجر به مشکلات جدی شود. ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
• داروهایی که باعث افزایش وزن می شوند
چندین داروی دیگر با افزایش وزن مرتبط هستند. این لیست شامل داروهای ضد روانپریشی (برای درمان اختلالاتی نظیر اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی) همچنین داروهای درمان میگرن، تشنج ، فشار خون بالا و دیابت است. با پزشک خود صحبت کنید تا دارویی را بیابید که علائم شما را درمان کند و عوارض جانبی کمتری دارد.
• قرص های ضدبارداری را سرزنش نکنید!
برخلاف تصور رایج ، اینکه قرص های ضد بارداری ترکیبی (استروژن و پروژستین) باعث افزایش پایدار وزن می شوند اثبات نشده است. تصور می شود برخی از خانم ها که قرص ترکیبی مصرف می کنند ممکن است افزایش وزن ناشی از احتباس مایعات را تجربه کنند که معمولاً کوتاه مدت است. اگر هنوز نگران افزایش وزن احتمالی خود هستید با پزشک تان مشورت کنید.
• کم کاری تیروئید
اگر تیروئید شما (غده پروانه ای شکل در قسمت جلویی گردن) به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند، احتمالاً احساس خستگی و ضعف ، سرما و افزایش وزن می کنید. بدون داشتن هورمون تیروئید کافی ، متابولیسم تان پایین می آید و احتمال افزایش وزن بیشتر می شود. حتی عملکرد تیروئید در حد پایینی میزان طبیعی هم ممکن است باعث افزایش وزن شود. درمان کم کاری تیروئید با دارو ممکن است بخشی از این افزایش وزن را برگرداند.
• تنها یائسگی مقصر نیست!
بیشتر خانم ها در دوران یائسگی دچار افزایش وزن می شوند، اما احتمالاً هورمون ها تنها علت آن نیستند. بالا رفتن سن متابولیسم شما را آهسته تر می کند ، بنابراین کالری کمتری می سوزانید. تغییر سبک زندگی (مانند ورزش کمتر) هم در آن نقش دارد. اما محل تجمع چربی ممکن است به یائسگی مربوط باشد: چربی در اطراف کمر بیش از باسن و ران تجمع می یابد.
• سندروم کوشینگ
افزایش وزن علامتی شایع در سندرم کوشینگ است ، شرایطی که در آن شما در معرض مقادیر بیش از اندازه هورمون کورتیزول قرار دارید که به نوبه خود باعث افزایش وزن و ناهنجاری های دیگر می شود. در صورت مصرف کورتون برای آسم ، آرتریت یا لوپوس ممکن است دچار سندرم کوشینگ شوید. همچنین اگر غدد آدرنال شما بیش از حد کورتیزول تولید کند ، یا به علت تومور هم ممکن است به آن مبتلا شوید. افزایش وزن ممکن است در اطراف صورت ، گردن ، پشت یا کمر مشهودتر باشد.
• سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
PCOS یک مشکل هورمونی شایع در زنان در سنین باروری است. بیشتر زنان مبتلا به PCOS کیست های کوچک زیادی در تخمدان های خود دارند. این بیماری منجر به عدم تعادل هورمونی می شود که بر چرخه قاعدگی خانم تأثیر می گذارد و می تواند منجر به افزایش موهای زاید بدن و آکنه شود. زنان مبتلا به این بیماری مقاومت به انسولین دارند (هورمونی که قند خون را کنترل می کند) که می تواند باعث افزایش وزن شود. این افزایش وزن بیشتر در اطراف شکم تجمع می یابد و این زنان را بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی قرار می دهد.
• ترک سیگار
ترک سیگار یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای سلامتی خود انجام دهید. هنگام ترک ، شما ممکن است کمی افزایش وزن داشته باشید اما شاید کمتر از آنچه فکر می کنید. به طور متوسط ، افرادی که سیگار را ترک می کنند ، کمتر از 5 کیلوگرم وزن اضافه می کنند. بعد از گذشت چند هفته کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد و این امر باعث می شود راحت تر وزن کم کنید.
اگر وزن تان بالا رفته:
قانون اول) بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید. اهمیت دارویی که مصرف می کنید را بدانید، ممکن است برای سلامتی تان حیاتی باشد. همچنین ، ممکن است چیز دیگری باعث افزایش وزن تان شده باشد. پزشک می تواند به شما در تشخیص آن کمک کند.
قانون دوم) خود را با افرادی که داروی مشابه مصرف می کنند مقایسه نکنید. همه افراد عوارض جانبی یکسانی را با مصرف یک داروی مشابه تجربه نمی کنند. حتی اگر یک دارو باعث کاهش وزن شخص دیگری شود ، ممکن است همین مورد برای شما صادق نباشد.
قانون سوم) به یاد داشته باشید که اگر افزایش وزن تنها ناشی از احتباس آب باشد، افزایش وزن دائم یا چربی نیست. هنگامی که مصرف دارو به پایان برسد و یا وضعیت شما تحت کنترل باشد، ممکن است پف کردن ناشی از احتباس مایعات کاهش یابد. در همین حال، رژیم غذایی کم سدیم رعایت کنید.
قانون چهارم) در مورد اینکه آیا می توانید داروی دیگری مصرف کنید با پزشک خود مشورت کنید. در بسیاری موارد ، پزشک شما می تواند داروی مصرفی شما را به داروی دیگری عوض کند که همان عوارض جانبی را نداشته باشد.
قانون پنجم) اگر افزایش وزن تان ناشی از کاهش متابولیسم است – به دلیل بیماری یا دارو. ورزش کنید!
Reference:
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-weight-gain-shockers