
آسیب کلیوی ناشی از دیابت نفروپاتی دیابتی نامیده می شود و بسیار قبل از اینکه علائم آن بروز یابند آغاز می شود. افراد دیابتی باید به طور پیوسته برای بیماری های کلیوی غربالگری شوند. این آزمایش ها شامل تست ادرار برای تشخیص وجود پروتئین در ادرار و آزمایش خون هستند تا نشان دهند کلیه هایتان چقدر خوب کار می کنند.
اگر مبتلا به دیابت هستید، میزان گلوکز یا همان قندخون شما بسیار بالاست که با گذر زمان می تواند به کلیه هایتان آسیب بزند. کلیه ها خون را تصفیه می کنند و اگر آسیب ببینند، مواددفعی و مایعات به جای اینکه از بدن دفع شوند تجمع می یابند.
در دیابت عروق خونی ریز در بدن آسیب می بینند. هنگامی که این عروق خونی در کلیه دچار آسیب شوند، کلیه ها نمی توانند خون را به درستی تصفیه کنند و بدن بیش از نیاز آب و نمک حفظ خواهد کرد که می تواند موجب افزایش وزن و تورم مچ پا شود. در ادرار پروتئین وجود خواهد داشت و مواد زاید در خون تجمع خواهند یافت.
دیابت همچنین ممکن است باعث آسیب به اعصاب در بدن شود که این امر می تواند موجب ایجاد مشکل در تخلیه مثانه شود. فشار ناشی از مثانه پر می تواند به کلیه ها برگشته و به آن ها آسیب بزند. همچنین اگر ادرار برای مدت طولانی در مثانه باقی بماند، می تواند موجب ایجاد عفونت شود چرا که باکتری ها سریعاٌ در ادراری که حاوی سطوح بالای قند است رشد می کنند.
علائم
- وجود پروتئین/آلبومین در ادرار
- فشارخون بالا
- تورم مچ و پا ، گرفتگی پا
- پرادراری در شب
- سطوح بالای BUN و کراتینین در خون
- نیاز کمتر به انسولین یا داروهای کنترل کننده دیابت
- تهوع و استفراغ
- ضعف، رنگ پریدگی و کم خونی
- خارش
اگر آسیب ادامه یابد ممکن است کلیه هایتان نارسا شوند. در واقع، دیابت شایع ترین علت نارسایی کلیه در ایالات متحده است. افرادی که دچار نارسایی کلیوی می شوند نیازمند دیالیز یا پیوند کلیه هستند.
ضمن درمان عفونت مجاری ادراری و هر مشکل دیگر در دستگاه کلیوی، با کنترل میزان قند خون و فشارخون و مصرف منظم داروها و پرهیز از مصرف خودسرانه دارو (خصوصاً داروهایی که می توانند به کلیه آسیب بزنند) و نیز عدم مصرف پروتئین زیاد می توانید سرعت آسیب به کلیه ها را کاهش داده و از پیشرفت آن جلوگیری کنید.
Available at:
https://www.kidney.org/atoz/content/diabetes
https://medlineplus.gov/diabetickidneyproblems.html