
هیرسوتیسم اصطلاحی پزشکی است که به پرمویی در زنان اشاره می کند. موها تیره و ضخیم بوده و در محل هایی که بیشتر مختص رشد موی تیره در مردان است می رویند؛ شامل: بالای لب (سیبیل) ، چانه، خط ریش، سینه، پشت و قسمت بالایی شکم.هیرسوتیسم مشکلی شایع است و اغلب زنان مبتلا را دچار ناراحتی می کند. این عارضه 1 زن از هر 10 زنی که به یائسگی نرسیده اند را درگیر می کند.
علل هیرسوتیسم:
بسیاری از زنان به دلیل زمینه خانوادگی بدن پرمویی دارد.این گرچه ممکن است آزاردهنده باشد اما نشانه مشکل هورمونی نیست. زنان دیگر به علت داشتن سطوح بالای هورمون مردانه «تستسترون» دچار هیرسوتیسم می شوند. تستسترون مهم ترین آندروژن است و مقادیر بالای آن در مردان طبیعی است اما زنان نسبت به مردان مقادیر بسیار کمتری از آن را دارند.
شایع ترین شرایطی که منجر به مقادیر مازاد اندروژن در زنان می شود سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. این سندروم همچنین باعث قاعدگی های نامنظم، افزایش وزن، اکنه و ریزش مو و دیگر نشانه ها می شود.
اگر یکباره هیرسوتیسم در شما دیده شود و یا سریعاً در حال تشدید باشد یا اگر فکر می کنید مبتلا به PCOS هستید و با پرمویی خود مشکل دارید و به دنبال درمان آن هستید باید به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص
پزشک تان براساس سن و دیگر نشانه ها و شراطی فردی شما تصمیم می گیرد که کدام آزمایش ها را باید انجام دهید امما تست های محتمل شامل موارد زیر می باشند:
- آزمایش خون (برای اندازه گیری سطوح هورمون ها)
- سونوگرافی لگن (برای تشخیص PCOS یا دیگر مشکلات در رحم و تخمدان)
- تصویربرداری مثل CT اسکن و MRI (برای نشان دادن وجود یا عدم وجود تومور)
درمان
اگر چاق هستید یا اضافه وزن دارید، کاهش وزن می تواند سطوح اندروژن را پایین آورده و علائم را بهبود ببخشد. تنها کاهش 5% از وزنتان می تواند کمک بزرگی بکند.
بسته به علت ایجاد هیرسوتیسم و شدت علائم نیاز به درمان خواهید داشت. درمان های ممکن شامل:
- قرص های ضدبارداری
- قرص های ضداندروژن
- حذف موهای زاید
بارداری
بیشتر زنان مبتلا به هیرسوتیسم قادر به باردار شدن هستند. اگر PCOS دارید، کاهش وزن می تواند باردار شدنتان را آسان تر کند.همچنین داروهایی برای کمک به باردار شدن وجود دارند. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید نباید داروهای کنترل رشد مو مصرف کنید.