
یبوست شرایطی ناخوشایند و اغلب شایع است که معمولاً به صورت داشتن دفع کمتر از ۳ بار در هفته تعریف می شود. در حقیقت، تقریباً 27٪ از بزرگسالان دچار آن و علائم همراه آن مانند نفخ و… می شوند. هر چه سن تان بالا رود یا از نظر فیزیکی کم تحرک تر شوید، احتمال ابتلا به یبوست در شما بیشتر است.
برخی از غذاها می توانند به رفع یا کاهش خطر یبوست کمک کنند، در حالی که برخی دیگر می توانند آن را تشدید کنند. در این مقاله 7 ماده غذایی که می توانند باعث یبوست شوند، مورد بررسی قرار گرفته است.
- الکل
الکل ، به ویژه هنگامی که در مقادیر زیادی مصرف شود، می تواند اط طریق افزایش دفع مایعات از طریق ادرار خاصیت دهیدراته کننده داشته باشد که ممکن است خطر یبوست را افزایش دهد. البته اثرات آن ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد، بنابراین مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است.
- غذاهای حاوی گلوتن
گلوتن پروتئینی است که در دانه هایی مانند گندم ، جو ، چاودار و… یافت می شود. برخی افراد ممکن است هنگام خوردن غذاهایی که حاوی گلوتن هستند، دچار یبوست شوند.
همچنین برخی از افراد نسبت به گلوتن عدم تحمل دارند. شرایطی که به نام عدم تحمل گلوتن یا بیماری سلیاک شناخته می شود. افراد مبتلا به بیماری سلیاک ، حساسیت به گلوتن غیرسلیاکی و یا سندروم روده تحریک پذیر (IBS) در نتیجه مصرف گلوتن یا گندم با احتمال بیشتری یبوست را تجربه می کنند.
- غلات تصفیه شده
غلات فرآوری شده و محصولات آنها مانند برنج سفید ، ماکارونی سفید و نان سفید حاوی فیبر کمتری نسبت به غلات کامل هستند و به طور کلی باعث یبوست می شوند.
گرچه مصرف فیبر بیشتر برای اکثر افراد مفید است ، اما برخی افراد اثری معکوس را تجربه می کنند. برای آنها ، فیبر اضافی ممکن است به جای بهبود ، یبوست را حتی بیشتر کند. در این افراد کاهش مصرف فیبر یبوست را کاهش می دهد.
اگر در حال حاضر مقدار زیادی غلات کامل سبوس دار مصرف می کنید و همچنان یبوست دارید ، افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی بعید است به شما کمک کند. در بعضی موارد ، حتی ممکن است مشکل را بدتر کند.
- شیر و محصولات لبنی
به نظر می رسد که لبنیات یکی از علل اصلی یبوست – دست کم در بعضی در افراد- هستند . نوزادان و کودکان به ویژه در معرض احتمالاً به دلیل حساسیت به پروتئین های موجود در شیر گاو، بیشتر در معرض آن هستند.
- گوشت قرمز
گوشت قرمز به سه دلیل اصلی ممکن است یبوست را تشدید کند. اول ، فیبر کمی دارد. فیبر مدفوع را حجیم تر کرده و به حرکت آن در روده کمک می کند. دوم ، گوشت قرمز همچنین ممکن است به طور غیرمستقیم و با گرفتن جای غذاهای پرفیبر دیگر در رژیم غذایی ، میزان کل دریافت فیبر در روز را کاهش دهد.
علاوه بر این، بر خلاف انواع دیگر گوشت مانند مرغ و ماهی ، گوشت قرمز به طور کلی حاوی مقادیر چربی بیشتری است و غذاهای پرچرب هضم را طولانی تر می کنند. در برخی موارد ، این احتمال یبوست را بیشتر می کند . جایگزین کردن گوشت قرمز در رژیم غذایی با جایگزین های پرپروتئین و پرفیبر مانند لوبیا ، عدس و نخود ممکن است در افراد مبتلا به یبوست مفید باشد.
- فست فود و سرخ کردنی ها
غذاهای سرخ شده و فست فودها فیبر کم و چربی و نمک بالایی دارند. این خصوصیات ممکن است گوارش را کندتر کرده و احتمال یبوست را افزایش دهد. میان وعده های سریع مانند چیپس ، کلوچه ، شکلات و بستنی نیز ممکن است جای میان وعده هایی پرفیبر ، مانند میوه و سبزیجات را در رژیم غذایی فرد بگیرند. این می تواند با کاهش مقدار کل فیبر مصرفی فرد در روز ، احتمال یبوست را بیشتر کند.
- خرمالو
خرمالو حاوی تانن است، نوعی ترکیب که با کندتر کردن هضم غذا می تواند یبوست را افزایش دهد. این امر به ویژه در مورد انواع گس تر میوه صادق است.
اگر یبوست دارید ، می توانید با ایجاد برخی تغییرات ساده در رژیم غذایی، به بهبود گوارش خود کمک کنید. با اجتناب یا کاهش مصرف غذاهای یبوست زا، از جمله موارد ذکر شده در بالا شروع کنید.
Reference:
https://www.healthline.com/nutrition/8-foods-that-cause-constipation