
هرگاه تنفس در طول خواب مختل شود ، آپنه (وقفه تنفسی در خواب) رخ می دهد که یک اختلال جدی خواب است. مردان، افراد دچار اضافه وزن و افراد بالای 40 سال بیش از سایرین در معرض ابتلا به آپنه خواب هستند.
افرادی که دچار آپنه خواب درمان نشده هستند ممکن است حتی تا چند صد بار دچار قطعی نفس در خواب شوند که به معنی این است که مغز و سایر اندام ها ممکن است اکسیژن کافی دریافت نکنند.
دو نوع آپنه خواب وجود دارد:
- آپنه خواب انسدادی (OSA)
نوع شایع تر آپنه است که در اثر یک انسداد در مجرای هوایی، اغلب زمانی که بافت نرم در قسمت پشتی حلق دچار کلاپس می شود، ایجاد می شود.
- آپنه خواب مرکزی
برخلاف نوع قبلی، مجرای هوایی دچار انسداد نمی شود بلکه مغز به علت ناپایداری در مرکز کنترل تنفس نمی تواند به ماهیچه ها پیام انقباض برای تنفس ارسال کند.
در شرایطی که فرد همزمان مبتلا به هر دوی این ها باشد دچار «سندروم آپنه خواب پیچیده» شده که به عنوان نوع نیازمند اورژانسی آپنه خواب شناخته می شود.
آپنه می تواند برای هر کسی در هر سنی اتفاق بیفتد، حتی کودکان.
عوامل خطر برای آپنه خواب عبارتند از:
- جنسیت مرد
- داشتن اضافه وزن
- سن بالای 40 سال
- داشتن سایز گردن بزرگ (۴۳ سانتی متر یا بیشتر در مردان و ۴۰ سانتی متر یا بیشتر در زنان)
- داشتن لوزه ها یا زبان بزرگ و یا استخوان فک کوچک
- سابقه خانوادگی
- انسداد بینی به علت انحراف سپتوم، آلرژی یا مشکلات سینوسی
در صورت عدم درمان، آپنه می تواند سبب افزایش خطر:
- پرفشاری خون
- سکته
- نارسایی قلبی ، ضربان قلب نامنظم و حملات قلبی
- دیابت
- افسردگی
- تشدید ADHD
و سردرد شود.
به علاوه، آپنه خواب درمان نشده می تواند سبب کاهش کارآمدی در فعالیت های روزانه در محل کار یا مدرسه ، تصادف با وسایل نقلیه موتوری و کاهش بهره وری تحصیلی شود.
کاهش وزن (حتی اندک) و ترک سیگار می تواند به بهبود علائم آپنه خواب کمک کند. اگر اضافه وزن دارید یا سیگاری هستید با پزشک و مشاور خود درباره تنظیم برنامه غذایی و ترک سیگار مشورت کنید.
Reference: