فعالیت بدنی

آرتریت و ورزش

آرتریت
آرتریت (التهاب مفاصل) بیماری است که در آن درد، ورم و سفتی مفاصل اتفاق می افتد. بیماران مبتلا به آرتریت می توانند ورزش و فعالیت بدنی داشته باشند. در بلند مدت، ورش منظم می تواند درد ناشی از آرتریت را کاهش دهد هرچند در شروع ورزش کردن دردناک است.
قبل از شروع ورزش، بیمار باید با یک فیزیولوژیست ورزشی مشورت کند تا در مورد ورزش های مفید و مضر در این بیماری اطلاعات کسب کند .

برنامه ورزشی در این بیماری می تواند یکی از این دو راه باشد :

  1. قوی کردن عضلات – این کار درد را کاهش داده، از مفاصل محافظت می کند و باعث تقویت آن ها می شود. یکی از راه های تقویت عضلات استفاده از وزنه و دستگاه های بدنسازی است.
  2.  افزایش ضربان قلب و تنفس – این کار می تواند سلامت قلبی-عروقی را افزایش داده و فشار خون را کاهش دهد. توصیه می شود افزایش ضربان قلب از طریق فعالیت های بدنی کم شدت مثل پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا انجام شود. فعالیت های کم شدت فشار کمتری روی مفاصل وارد می کنند. ورزش و فعالیت بدنی پرشدت مثل دویدن به بیماران مبتلا به آرتریت توصیه نمی شود.
میزان فعالیت بدنی توصیه شده 30 تا 40 دقیقه در اغلب روزهای هفته می باشد . اگر بیمار مبتلا به آرتریت نمی تواند به مدت 30 تا 40 دقیقه پیاپی ورزش کند باید این زمان را تقسیم کرده و در جلسات کوتاه مدت فعالیت کند.

نکات ایمنی ورزش در بیماران مبتلا به آرتریت :

  • برنامه ورزشی باید با شدت کم آغاز شود و کم کم بر شدت آن افزوده شود.
  • 10 تا 15 دقیقه ابتدای تمرین باید با گرم کردن آغاز شود. برای گرم کردن می توان از پیاده روی و حرکات کششی استفاده کرد.
  • در ابتدا از وزنه های سبک باید استفاده کرد و کم کم وزن آن ها را افزایش داد.
  • سرد کردن پس از پایان ورزش فراموش نشود. 5 دقیقه بعد از اتمام ورزش می تواند با پیاده روی آهسته و حرکات کششی عمل سردکردن را انجام داد.
  • اگر بیمار مشکل زانو، پا و مچ پا دارد باید در سطح صاف پیاده روی کند.
  • پوشیدن کفش مناسب توصیه می شود.
  • بیمار باید در هنگام ورزش به درد توجه داشته باشد. اگر حین ورزش دچار درد شد باید ورزش را متوقف کرده یا آن را تغییر دهد.
  • بیمار باید از انجام حرکاتی که باعث پیچ خوردن مچ پا می شود پرهیز کند.
  • به بیمار توصیه می شود از زانو بند حین ورزش استفاده کند.

در بیماران مبتلا به استئوآرتریت، این نکته مهم است که هر روز مفاصل حرکت داده شوند حتی اگر درد به سراغ فرد بیاید. مثلا بیمار باید در روز چندین بار زانوی خود را خم و صاف کند حتی اگر دچار درد در آن ناحیه می شود.

 

اگر بیمار حین ورزش دچار درد می شود باید با پزشک و فیزیولوژیست ورزشی مشورت کند. زمانیکه بیمار به تازگی شروع به ورزش کرده است، درد طبیعی است .

Reference: Crowley K. Patient education: Arthritis and exercise (The Basics). This topic retrieved from UpToDate on: Mar 24, 2019

Leave a Reply