رژیم بدون گلوتن

بیماری سلیاک به اختلالی گفته می شود که در آن بدن فرد توان هضم برخی غذاها را ندارد. بیماران مبتلا به سلیاک در صورت مصرف نان، ماکارونی، پیتزا و غلات صبحانه احساس ناخوشایندی به سراغشان می آید. این غذاها در خود پروتئینی به نام (گلوتن) دارند. گلوتن باعث آسیب به روده فرد بیمار می شود و در نتیجه این آسیب، روده قادر به جذب براخی مواد مغدی نیست.

علائم بیماری سلیاک:

  • درد شکم
  • اسهال
  • اسهال چرب
  • کاهش وزن
  • نفخ
  • احساس سنگینی
  • اشتهای کم
  • خارش پوستی
  • کمبود آهن خون
  • ضعیف شدن استخوان ها
  • رشد کم در کودکان

در صورتی که کودک شما علائم زیر را دارد حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • اسهال به مدت چند هفته
  • یبوست مداوم
  • دندان های زرد شده
  • رشد کم
  • بلوغ دیررس
  • وجود بیمار مبتلا به سلیاک در خانواده

آزمایشات تشخیص بیماری:

  • آزمایش خون : آزمایش خون را معمولا بعد از خوراندن غذای گلوتن دار به فرد می گیرند. در خون مبتلا به سلیاک مقادیر زیادی پروتئین هایی به نام آنتی بادی وجود دارد.
  • بیوپسی :  نمونه برداری از بافت روده

درمان سلیاک :

بهترین راه درمانی حذف گلوتن از رژیم غذایی است. این راهکار در ابتدا سخت به نظر می رسد . بیمار باید از مصرف چاودار، گندم، بارلی و جو پرهیز کند. غذاهای ممنوعه برای بیماران مبتلا به سلیاک شامل :

  • نان، پاستا، شیرینی و غلات صبحانه
  • سس و ادویه جات
  • دلستر

در ابتدای شروع رژیم غذایی بهتر است از مصرف شیر، پنیر و سایر لبنیات نیز دوری کنید.

غذاهای مجاز در بیماری سلیاک:

  • برنج، ذرت، سیب زمینی، گندم سیاه و دانه سویا
  • میوه ها و سبزیجات
  • آرد، پاستا

متخصص یا کارشناس تغذیه ممکن است برای شما مکمل ویتامینی تجویز کند.

معمولا افراد بعد از 2 هفته رژیم بدون گلوتن، احساس بهتری خواهند داشت. سخت ترین بخش بیماری یاد گرفتن روشی برای تغذیه صحیح است.

Reference:Crowley K. Patient education: Celiac disease (The Basics). This topic retrieved from UpToDate on: Mar 11, 2019

Leave a Reply