
بیماری سلیاک به اختلالی گفته می شود که در آن بدن فرد توان هضم برخی غذاها را ندارد. بیماران مبتلا به سلیاک در صورت مصرف نان، ماکارونی، پیتزا و غلات صبحانه احساس ناخوشایندی به سراغشان می آید. این غذاها در خود پروتئینی به نام (گلوتن) دارند. گلوتن باعث آسیب به روده فرد بیمار می شود و در نتیجه این آسیب، روده قادر به جذب براخی مواد مغدی نیست.
علائم بیماری سلیاک:
- درد شکم
- اسهال
- اسهال چرب
- کاهش وزن
- نفخ
- احساس سنگینی
- اشتهای کم
- خارش پوستی
- کمبود آهن خون
- ضعیف شدن استخوان ها
- رشد کم در کودکان
در صورتی که کودک شما علائم زیر را دارد حتما به پزشک مراجعه کنید:
- اسهال به مدت چند هفته
- یبوست مداوم
- دندان های زرد شده
- رشد کم
- بلوغ دیررس
- وجود بیمار مبتلا به سلیاک در خانواده
آزمایشات تشخیص بیماری:
- آزمایش خون : آزمایش خون را معمولا بعد از خوراندن غذای گلوتن دار به فرد می گیرند. در خون مبتلا به سلیاک مقادیر زیادی پروتئین هایی به نام آنتی بادی وجود دارد.
- بیوپسی : نمونه برداری از بافت روده
درمان سلیاک :
بهترین راه درمانی حذف گلوتن از رژیم غذایی است. این راهکار در ابتدا سخت به نظر می رسد . بیمار باید از مصرف چاودار، گندم، بارلی و جو پرهیز کند. غذاهای ممنوعه برای بیماران مبتلا به سلیاک شامل :
- نان، پاستا، شیرینی و غلات صبحانه
- سس و ادویه جات
- دلستر
در ابتدای شروع رژیم غذایی بهتر است از مصرف شیر، پنیر و سایر لبنیات نیز دوری کنید.
غذاهای مجاز در بیماری سلیاک:
- برنج، ذرت، سیب زمینی، گندم سیاه و دانه سویا
- میوه ها و سبزیجات
- آرد، پاستا
متخصص یا کارشناس تغذیه ممکن است برای شما مکمل ویتامینی تجویز کند.
معمولا افراد بعد از 2 هفته رژیم بدون گلوتن، احساس بهتری خواهند داشت. سخت ترین بخش بیماری یاد گرفتن روشی برای تغذیه صحیح است.