
حساسیت غذایی (آلرژی غذایی) زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن فرد نسبت به غذایی خاص واکنش نشان می دهد. اگر فرد آن غذا را مصرف کند یا به آن دست بزند، دچار واکنش های آلرژیک می شود. در برخی موارد، مثل حساسیت به بادام زمینی، حتی استشمام بوی ماده غذایی نیز می تواند باعث واکنش آلرژیک شود. بیشتر واکنش های آلرژیک بین 5 دقیقه تا 1 ساعت پس از مواجهه با غذا رخ می دهد.
غذاهایی که معمولا در افراد ایجاد حساسیت می کند شامل :
- شیر و لبنیات از قبیل بستنی و کره
- تخم مرغ
- گندم
- سویا
- بادام زمینی
- بادام و بادام هندی
- ماهی
- صدف و میگو
افراد ممکن است نسبت به یک یا چند غذا دچار حساسیت شوند. در بعضی موارد تشخیص اینکه واقعا آلرژی غذایی وجود دارد سخت به نظر می رسد. افراد ممکن است بعد از مصرف بعضی غذاها دچار احساس ناخوشایند شوند.مثلا بعضی افراد بعد از خوردن غذاهای تند دچار سوزش سردل می شوند یا در صورت مسمومیت غذایی دچار استفراغ و اسهال می شوند. موارد گفته شده از آلرژی غذایی متمایز است.
علائم آلرژی غذایی :
علائم متوسط شامل:
- کهیر
- قرمز و متورم شدن پوست
- خارش، اشک ریزش و تورم چشم ها
- عطسه
- آبریزش بینی
علائم شدید (آنافیلاکسی) شامل:
- تورم زبان
- سرفه های شدید
- خس خس سینه و مشکلات تنفسی
- استفراغ
- اسهال
- سرگیجه و غش
- مرگ
علائم در افراد مختلف، متفاوت است. یک فرد ممکن است هر بار در واکنش های آلرژیک دچار علائم متفاوتی شود.
2 نوع آزمایش برای تشخیص آلرژی غذایی وجود دارد :
- تست پوستی : در تست پوستی، یک قطره از غذاهایی که ممکن است ایجاد حساسیت کند را روی پوست فرد قرار داده و خراش نازکی در پوست ایجاد میکنند. اگر پوست دچار قرمزی و خارش شد مشخص می شود نسبت به آن ماده غذایی حساسیت وجود دارد.
- تست خون : در این آزمایش هدف شناسایی آنتی بادی (پروتئین) به نام IgEs است که بدن در واکنش های آلرژیک تولید می کند.
اگر در مواجهه با ماده غذایی دچار علائم شدید گفته شده در متن شدید حتما با اورژانس تماس بگیرید چرا که شوک آنافیلاکسی در صورت عدم درمان منجر به مرگ می شود.
پیشگیری از آلرژی غذایی :
تنها راه جلوگیری از آلرژی غذایی، عدم مصرف و مواجهه با ماده غذایی مورد نظر است. قبل از مصرف هر غذایی، حتما برچسب آن را مطالعه کرده و اطمینان حاصل کنید.
اگر شما دچار حساسیت غذایی هستید، احتمال اینکه نوزاد شما دچار حساسیت غذایی باشد نیز وجود دارد ولی ممکن است نسبت به غذای دیگری آلرژی نشان دهد یا اصلا آلرژی غذایی نداشته باشد.