
یرقان (زردی) به بیماری گفته می شود که در آن پوست و سفیدی چشم ها، زرد رنگ می شود. این اختلال زمانی بروز پیدا می کند که ماده ای به نام بیلی روبین در خون زیاد شود.
یرقان معمولا به دلیل مشکلات ناشی از کبد اتفاق می افتد. کبد عضوی از بدن است که در سمت راست و بالای شکم قرار دارد. یرقان هم چنین ممکن است در نتیجه مشکلات کیسه صفرا و پانکراس نیز حادث شود. به طور طبیعی زمانی که غذا می خوریم، مایعی به نام صفرا از کیسه صفرا به درون روده میریزد. این مایع به بدن برای هضم چربی کمک می کند.
مشکلات ایجاد شده در کبد، کیسه صفرا و پانکراس ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
-
سنگ کیسه صفرا
-
عفونت
-
مصرف الکل
-
آسیب های ناشی از داروها، مکمل های گیاهی و مواد مخدر
-
سرطان
فرد ممکن است پس از عمل جراحی مبتلا به یرقان شود. چرا که ممکن است فرد اختلالات خونی داشته باشد یا به سندروم ژیلبرت مبتلا باشد. سندروم ژیلبرت اختلال شایع ولی بی خطری است که ژنتیکی بوده و مبتلایان به این اختلال ممکن است تحت استرس، مصرف داروهای خاص یا عفونت، به یرقان مبتلا شوند. زنان مبتلا به سندروم ژیلبرت ممکن است نزدیک زمان قاعدگی شان به یرقان مبتلا شوند.
پزشک برای تشخیص بهتر یرقان توصیه به انجام آزمایش خون می کند تا میزان بیلی روبین خون را ارزیابی کند یا آزمایشات دیگری را انجام دهد تا علت ایجاد یرقان را بفهمد. پزشک بر اساس سن، علائم بیماری و وضعیت بیماری تشخیص به انجام آزمایشات می کند.
آزمایشات تشخیص یرقان :
-
آزمایش خون
-
سونوگرافی
-
سی تی اسکن
-
نمونه برداری بافتی (بیوپسی)
درمان یرقان :
درمان بستگی به علت ایجاد کننده یرقان دارد و شامل موارد زیر است :
-
استراحت زیاد
-
پرهیز از مصرف الکل
-
پرهیز از مصرف برخی داروها (با مشورت پزشک)