
تشکیل سنگ های کوچک در کلیه سبب ایجاد سنگ کلیه می شود. این سنگ ها زمانی تشکیل می شوند که نمک و مواد معدنی که به طور طبیعی در ادرار وجود دارند با هم ترکیب شده و سنگ می سازند.
سنگ کلیه معمولا از طریق ادرار از بدن دفع می شود ولی گاهی در مسیر خروج از بدن گیر می کند که در این صورت باعث بروز علائم زیر می شود :
-
درد در قسمت پهلو و پائین شکم
-
وجود خون در ادرار (ادرار صورتی یا قرمز رنگ)
-
تهوع و استفراغ
-
درد در هنگام ادرار
-
تکرر ادرار
برای تشخیص وجود سنگ کلیه پزشک دستور تصویربرداری می دهد.
درمان سنگ کلیه :
ممکن است درمان این اختلال در هر فرد با فرد دیگر متفاوت باشد و انتخاب روش درمانی بستگی به موارد زیر دارد :
-
اندازه، نوع و محل سنگ کلیه
-
شدت درد در بیمار
-
شدت استفراغ بیمار
اگر سنگ کلیه بزرگ باشد یا باعث ایجاد علائم شدیدی شود ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان وجود داشته باشد. در صورتی که سنگ کلیه کوچک باشد و علائم آن کم شدت، بیمار باید منتظر دفع آن از طریق ادرار باشد. در این صورت درمان در منزل صورت می گیرد و بیمار باید آب و مایعات فراوانی مصرف کند و برای رفع درد، داروی مسکن مصرف کند.
در صورتی که سنگ کلیه خودبخود دفع نشود یکی از روش های درمانی زیر برای بیمار انتخاب می شود :
-
دستگاهی که با استفاده از امواج صوتی، سنگ کلیه را به قطعات کوچک تقسیم می کند. این روش با نام امواج شوک لیتوتریپسی (سنگ شکنی) شناخته می شود. این عمل سرپایی بوده ولی ممکن است دردناک باشد.
-
نوع خاصی از عمل جراحی که سوراخی کوچک در سطح پوست ایجاد می کند . در طی این عمل جراحی، پزشک وسیله کوچکی را از طریق آن سوراخ وارد کلیه ها می کند و سنگ را از بین می برد.
-
روش یورتروسکوپی که در آن لوله نازکی را از مجرای خروجی ادرار وارد بدن کرده و با آن سنگ را از بین می برند.
پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه :
یک روش ساده و کارآمد، مصرف مقادیر فراوان آب است. هم چنین ممکن است نیاز باشد فرد در رژیم غذایی خود تغییراتی اعمال کند. متخصص یا کارشناس تغذیه در این صورت می تواند رژیم غذایی متناسب با فرد را تنظیم و طراحی کند.