
پتاسیم ماده معدنی است که در بیشتر غذاها وجود دارد. بدن ما برای عملکرد طبیعی به پتاسیم نیاز دارد. پتاسیم به حفظ ضربان قلب کمک کرده و باعث عملکرد صحیح اعصاب و عضلات بدن می شود. انسان به مقدار معینی از این ماده معدنی نیاز دارد، مقادیر کم یا زیاد پتاسیم می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در بدن شود.
مقدار پتاسیم زیاد در خون باعث هایپرکالمی می شود که می تواند سبب اختلال در ضربان قلب و ضعف عضلات شود.
چه افرادی باید تحت رژیم غذایی کم پتاسیم باشند؟
افرادی که دچار افزایش پتاسیم خون هستند باید این رژیم غذایی را داشته باشند.
علت پتاسیم خون بالا:
- برخی داروها_برخی داروها مثل داروهای کنترل فشار خون و مشکلات قلبی ممکن است پتاسیم خون را بالا ببرند_
- بیماری کلیوی _به طور طبیعی کلیه ها خون را فیلتر می کنند و مقدار زیاد نمک و آب را از طریق ادرار دفع می کنند و به حفظ مقدار طبیعی این ماده در خون کمک می کند. زمانیکه کلیه ها به خوبی کار نمی کنند نمی توانند پتاسیم را دفع کرده و پتاسیم خون افزایش می یابد.
- بسیاری از افرادی که تحت دیالیز قرار می گیرند نیاز به رعایت رژیم کم پتاسیم دارند.
رژیم غذایی کم پتاسیم شامل مصرف غذاهای کم پتاسیم و پرهیز یا کاهش مصرف غذاهای پر پتاسیم است.
غذاهای کم پتاسیم شامل :
سیب، شاه توت، بلوبری، آلبالو، ذغال اخته، گریپ فروت، انگور، هلو، گلابی، آناناس، تمشک، توت فرنگی، هندوانه، جوانه یونجه، مارچوبه، کلم پخته، هویج پخته، گل کلم، کرفس، ذرت، خیار، بادمجان، نخود سبز، لویبا سبز، فلفل سبز، کاهو، بامیه، پیاز، تربچه، ریواس، اسفناج، لوبیا چیتی، کدو، بادام، بادام هندی، مرغ، تخم مرغ، تخم کتان، بادام زمینی، تخم کدو، میگو، تخم آفتابگردان، ماهی تن، بوقلمون، گردو
غذاهای پر پتاسیم شامل:
آووکادو، موز، نارگیل، طالبی، خرما، میوه خشک شده، انجیر، کیوی، انبه، نارنگی، پرتقال، آلو، کشمش، آرتیشو، چغندر، بروکلی، کلم خام، هویج خام، زیتون، سیب زمینی، ترشی، کدو تنبل، گوجه فرنگی، لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، سالمون، ساردین، گوشت قرمز، ماهی سفید، شکلات، لبنیات، کره بادام زمینی، شیر سویا، نوشیدنی های ورزشی، سس گوجه، نان سبوس دار
برای رعایت رژیم غذایی کم پتاسیم بهتر است با متخصص یا کارشناس تغذیه مشورت کنید.
راه های دیگر کاهش پتاسیم خون:
- مصرف نکردن آب داخل کنسرو میوه، سبزیجات و گوشت
- مصرف کم غذاهای حاوی پتاسیم زیاد
- کاهش مقدار پتاسیم سبزیجات : خیساندن آن در آب گرم بدون نمک به مدت 2 ساعت پیش از مصرف