
آرتروز یک واژه پزشکی برای تفسیر التهاب مفاصل است و انواع بسیاری از آن وجود دارد. آرتروز استخوانی یکی از انواع شایع این بیماری است که معمولا با افزایش سن رخ داده و دست، زانو و لگن را تحت تاثیر خود قرار می دهد. جایگاهی که دو استخوان با هم تلاقی پیدا می کنند معمولا با ماده چسبناکی به نام غضروف پوشانده شده است. وجود غضروف باعث می شود دو استخوان در کنار هم بلغزند بدون اینکه باعث ایجاد درد شود. زمانی که آرتروز اتفاق می افتد، غضروف کم کم از بین می رود و باعث می شود دو استخوان به هم سائیده شوند و ایجاد درد، سفتی و تورم می کند.
برای بهبود علائم ناشی از آرتروز استخوانی انجام راهکارهای زیر کمک کننده است :
-
زمانی که درد زیادی را متحمل می شوید برای چند دقیقه استراحت کنید – سعی کنید استراحتتان طولانی نشود چرا که عضلات ضعیف شده و درد تشدید می شود.
-
وزن خود را کاهش دهید – اضافه وزن و چاقی سبب ایجاد فشار مضاعف روی مفاصل می شود.
-
فیزیوتراپی و ورزش فراموش نشود – داشتن عضلاتی قوی می تواند فشار روی مفاصل را کم کند و در بلند مدت درد ناشی از بیماری را برای فرد کاهش دهد، هر چند در ابتدا آزار دهنده به نظر می رسد.
-
از کفی های طبی کفش و سایر وسایل طبی استفاده کنید – این وسایل می توانند به ثابت بودن مفاصل کمک کنند.
-
از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید.
آیا داروهای گیاهی، ویتامین ها و مکمل ها می توانند کمک کننده باشند؟
تاییدیه قوی و محکمی از تاثیر مکمل ها روی علائم آرتروز وجود ندارد حتی گلوکزآمین و کندرایتین . اگر تصمیم به استفاده از مکمل و داروی گیاهی دارید حتما پیش از مصرف با متخصص یا کارشناس تغذیه مشورت کنید.
داروهای بسیاری وجود دارد که می توانند علائم آرتروز استخوانی را بهبود ببخشند. بعضی از آن ها درد را کاهش می دهند و بعضی دیگر ورم مفاصل را بهبود می بخشند. کرم ها و ژل هایی نیز وجود دارند که برای کاهش درد می توان آن ها را به پوست مالید.
زمانی که درمان های پیشنهادی پزشک کمک کافی به بیمار نکند، عمل جراحی پیشنهاد می شود . به عنوان مثال بعضی از بیماران عمل جراحی جایگزینی مفصل زانو یا لگن را انجام می دهند.
علائم بیماری آرتروز استخوانی می تواند بسیار آزاردهنده باشد ولی نباید امید خود را از دست دهید. راهکارهای درمانی مختلف اعم از دارو و ورزش می توانند برای بیمار موثر واقع شوند.