بیماری ها

روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید بیماری است که علائمی همچون درد، ورم و سفتی مفاصل دارد. این بیماری یکی از انواع مختلف بیماری روماتیسم است. علت دقیق این بیماری مشخص نیست ولی روماتیسم مفصلی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله می کند.

پزشک بر اساس علائم و نشانه های بیماری تشخیص به روماتیسم مفصلی می دهد. مثلا روماتیسم مفصلی معمولا در ابتدا مفاصل انگشتان، پاشنه پا و مچ دست را درگیر می کند و عموما هر دو سمت بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. انواع دیگر بیماری در ابتدا مفاصل بزرگ مثل زانو را درگیر می کند و معمولا یک سمت را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.
اگرچه بیماری با انگشتان دست و پا شروع می شود ولی مفاصل دیگر را نیز کم کم درگیر می کند. اغلب آسیب های وارده به مفاصل تا آخر عمر همراه فرد باقی می مانند. به علاوه این بیماری می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در قلب، ریه ها و چشم شود.

اگر پزشک تشخیص به بیماری روماتیسم مفصلی  در شما بدهد، درمان به زودی آغاز می شود. منتظر بدتر شدن علائم نباشید. شروع به موقع روند درمانی می تواند از آسیب های وارده به بدن جلوگیری کند.

درمان روماتیسم مفصلی :

بسته به شرایط زیر پزشک تجویز دارو می کند :
  • شدت وخامت علائم بیماری
  • تعداد مفاصل درگیر در بیماری
  • عوارض جانبی ناشی از داروها در بیمار
  • ارزیابی آزمایشات بیمار
  • تجویز داروهای ضدالتهابی
  • تجویز داروهای استروئیدی
  • تجویز داروهای بهبود دهنده روماتیسم
اگر بیمار درد شدیدی داشته باشد ممکن است پزشک مسکن نیز تجویز کند.
برای بهبود علائم بیماری، داشتن سبک زندگی فعال بسیار مهم است. ممکن است بیمار به دلیل درد نتواند فعالیت کند ولی بی تحرکی تنها باعث تشدید علائم خواهد شد و ضعف و سفتی مفاصل را در پی خواهد داشت. مشورت کردن با فیزیولوژیست ورزشی می تواند در این زمینه کمک کننده باشد .

داشتن رژیم غذایی سالم می تواند تعیین کننده باشد . بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی در معرض بیماری های قلبی نیز هستند. بنابراین پرهیز از مصرف غذاهای چرب امری مهم تلقی می شود. گنجاندن میوه ها و سبزیجات سالم در رژیم غذایی بسیار کمک کننده است.

اگر مبتلا به روماتیسم مفصلی هستید و قصد بارداری دارید حتما پیش از اقدام با پزشک مشورت کنید. بعضی از داروهای تجویزی به بیمار روماتیسم مفصلی برای جنین ایمن نبوده بنابراین تغییر دارو ممکن است اتفاق بیوفتد. علائم بیماری در طول بارداری بهبود پیدا میکنند ولی پس از وضع حمل ممکن است مجددا عود پیدا کنند.
Reference : Crowley K. Patient education: Rheumatoid arthritis (The Basics). This topic retrieved from UpToDate on: Mar 26, 2019

Leave a Reply