
رشد طبیعی استخوان ها نیاز به کلسیم و فسفر کافی دارد . کمبود مواد معدنی می تواند باعث راشیتیسم یا استئومالاسی شود. راشیتیسم بیماری است که در آن معدنی شدن استخوان ها دچار اختلال شده و این بیماری قبل از بسته شدن صفحات رشدی اتفاق می افتد.
راشیتیسم به دلیل کمبود مواد معدنی اتفاق می افتد. مثلا کمبود کلسیم که معمولا به دلیل دریافت ناکافی یا اختلال سوخت و ساز ویتامین D یا دریافت ناکافی کلسیم رخ می دهد، میتواند منجر به راشیتیسم شود. در وضعیتی دیگر، کمبود فسفر به دلیل دفع زیاد آن از بدن می تواند منجر به راشیتیسم شود.
راشیتیسم ناشی از کمبود کلسیم و ویتامین D شایع ترین علت این بیماری در کل دنیا است. این بیماری به صورت نادر ممکن است به دلیل اختلال در سوخت و ساز ویتامین D نیز اتفاق افتد.
راشیتیسم ناشی از کمبود فسفر در کودکان و بزرگسالان معمولا به دلیل دفع زیاد فسفر از کلیه رخ می دهد مثلا سندروم فانکونی . این اختلال ممکن است ناشی از دریافت ناکافی فسفر نیز رخ دهد.
راشیتیسم ناشی از کمبود ویتامین D معمولا بین 3 ماهگی تا 3 سالگی اتفاق می افتد چراکه رشد در این سنین سریع بوده و مواجهه با نور خورشید ممکن است کم باشد. مهم ترین دلایل کمبود ویتامین D در کودکان، تغذیه طولانی مدت با شیر مادر بدون دریافت مکمل آن و کمبود مواجهه با نور خورشید است. دلایل بعدی آن بیماری سلیاک و سیستیک فیبروزیس می باشند.
دریافت مکمل ویتامین D باید در هفته اول نوزادی آغاز شود .
منابع غذایی کلسیم: شیر گاو و فرآورده های لبنی، سبزیجات برگ سبز مثل کلم پیچ-چغندر-شلغم-خردل-بروکلی و بادام، ماهی آزاد کنسرو شده
منابع غذایی فسفر: گوشت، ماکیان، ماهی، تخم مرغ، شیر و لبنیات، مغزها، حبوبات، غلات و دانه ها
Reference: Carpenter T.Drezner MK. Wolfsdorf J.Hoppin AG. Etiology and treatment of calcipenic rickets in children. Feb 2019
Carpenter T. Wolfsdorf J.Hoppin AG. Overview of rickets in children. Feb 2019