
بیماری سنگ کلیه (نفرولیتیازیس) یک مشکل شایع در افراد است . بر اساس آمار تقریبا 19 درصد مردان و 9 درصد زنان تا سن 70 سالگی به سنگ کلیه مبتلا می شوند. تقریبا در 75% از بیماران سنگ تشکیل شده از جنس کلسیم است .
در متن پیش رو با عوامل خطر ابتلا به سنگ کلیه کلسیمی آشنا خواهید شد.
موارد بسیاری اعم از عوامل متابولیک، آناتومی و فاکتورهای تغذیه ای میتوانند با تشکیل سنگ های کلسیمی مرتبط باشند.
- کلسیم ادراری بالا
- اگزالات ادراری بالا
- سیترات ادراری کم
- حجم ادرار کم
- ابتلا به بیماری هایی مثل پرکاری غده پاراتیروئید، چاقی، نقرس و دیابت
-
عوامل تغذیه ای مثل:
- دریافت کم مایعات می تواند منجر به حجم ادرار کمتر شود و احتمال تشکیل سنگ کلیه افزایش یابد.در نتیجه دریافت مایعات فراوان می تواند احتمال ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهد . نوع مایعات دریافتی نیز مهم است . مثلا نوشیدنی های حاوی مقادیر بالای شکر میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند. از طرفی دیگر آب پرتقال می تواند این خطر را کاهش دهد.
- کمبود کلسیم دریافتی از رژیم غذایی : شیر گاو و فرآورده های لبنی مهم ترین منابع کلسیم می باشند. سبزیجات برگ سبز و تیره مانند کلم پیچ، چغندر، شلغم، بروکلی، بادام، استخوان های کوچک ساردین، ماهی آزاد کنسرو شده و صدف خوراکی منابع خوب کلسیم هستند.
- افزایش دریافت اگزالات : اگزالات در بسیاری از غذاها وجود دارد مثل ریواس، اسفناج، برگ چغندر و چغندر، لوبیا سبز، شکلات، انواع توت، زغال اخته و … . این ماده در سیستم گوارشی بدن ما با کلسیم ترکیب شده و مانع از جذب آن می شود.
- کمبود دریافت پتاسیم و فیتات : پتاسیم در غذاهایی مثل موز، پرتقال، طالبی، زردآلو، گریپ فروت، کشمش، خرما، سیب زمینی، قارچ، خیار و … به وفور یافت می شود. فیتات یا فیتیک اسید ماده ای است که با برخی مواد معدنی موجود در غذاها ترکیب شده و مانع جذب آن ها می شود . فیتات در غلات، مغزها و حبوبات وجود دارد .
- افزایش دریافت نمک، شکر، قند میوهجات و پروتئین حیوانی
Rererence: Curhan GC . Goldfarb S . Lam AQ . Risk factors for calcium stones in adults. Jan 2019