سنگ کلیه

بیماری سنگ کلیه (نفرولیتیازیس) یک مشکل شایع در افراد است . بر اساس آمار تقریبا 19 درصد مردان و 9 درصد زنان تا سن 70 سالگی به سنگ کلیه مبتلا می شوند. تقریبا در 75% از بیماران سنگ تشکیل شده از جنس کلسیم است . 

در متن پیش رو با عوامل خطر ابتلا به سنگ کلیه کلسیمی آشنا خواهید شد.

موارد بسیاری اعم از عوامل متابولیک، آناتومی و فاکتورهای تغذیه ای میتوانند با تشکیل سنگ های کلسیمی مرتبط باشند.

  • کلسیم ادراری بالا
  • اگزالات ادراری بالا
  • سیترات ادراری کم
  • حجم ادرار کم
  • ابتلا به بیماری هایی مثل پرکاری غده پاراتیروئید، چاقی، نقرس و دیابت
  • عوامل تغذیه ای مثل:

  1. دریافت کم مایعات می تواند منجر به حجم ادرار کمتر شود و احتمال تشکیل سنگ کلیه افزایش یابد.در نتیجه دریافت مایعات فراوان می تواند احتمال ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهد . نوع مایعات دریافتی نیز مهم است . مثلا نوشیدنی های حاوی مقادیر بالای شکر میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند. از طرفی دیگر آب پرتقال می تواند این خطر را کاهش دهد.
  2. کمبود کلسیم دریافتی از رژیم غذایی : شیر گاو و فرآورده های لبنی مهم ترین منابع کلسیم می باشند. سبزیجات برگ سبز و تیره مانند کلم پیچ، چغندر، شلغم، بروکلی، بادام، استخوان های کوچک ساردین، ماهی آزاد کنسرو شده و صدف خوراکی منابع خوب کلسیم هستند.
  3. افزایش دریافت اگزالات : اگزالات در بسیاری از غذاها وجود دارد مثل ریواس، اسفناج، برگ چغندر و چغندر، لوبیا سبز، شکلات، انواع توت، زغال اخته و …  . این ماده در سیستم گوارشی بدن ما با کلسیم ترکیب شده و مانع از جذب آن می شود.
  4. کمبود دریافت پتاسیم و فیتات : پتاسیم در غذاهایی مثل موز، پرتقال، طالبی، زردآلو، گریپ فروت، کشمش، خرما، سیب زمینی، قارچ، خیار و … به وفور یافت می شود. فیتات یا فیتیک اسید ماده ای است که با برخی مواد معدنی موجود در غذاها ترکیب شده و مانع جذب آن ها می شود . فیتات در غلات، مغزها و حبوبات وجود دارد .
  5. افزایش دریافت نمک، شکر، قند میوه‌جات و پروتئین حیوانی

Rererence: Curhan GC . Goldfarb S . Lam AQ . Risk factors for calcium stones in adults. Jan 2019

Leave a Reply