
سکته مغزی به حالتی گفته می شود که بخشی از مغز به دلیل اختلال در جریان خون دچار آسیب می شود. این اختلال زمانی اتفاق می افتد که رگی که به مغز ورودی دارد دچار گرفتگی شده و به بخشی از مغز برای مدت طولانی خونرسانی نمی شود.
اثرات ناشی از سکته مغزی به عوامل متفاوتی بستگی دارد :
- چه بخشی از مغز و به چه میزان آسیب دیده است
- روند درمانی به موقع آغاز شده است یا خیر
برخی از افرادی که دچار سکته مغزی شده اند ممکن است دچار اختلالی نشوند و برخی دیگر عملکردهای مهم مغزی خود را از دست میدهند. به طور مثال برخی افراد ممکن است دچار فلج شده یا توانایی تکلم خود را از دست دهند. سکته مغزی یکی از عوامل منجر به مرگ و ناتوانی در دنیا به حساب می آید.
درمان سکته مغزی:
درمان صحیح بستگی به وضعیت بیمار دارد. در فردی که دچار گرفتگی رگ شده است، بخش اورژانس سریعا داروهایی را تجویز میکند تا این گرفتگی رفع شود یا از ایجاد لخته جدید حلوگیری کند. در افرادی که سکته مغزی بدلیل خونریزی اتفاق افتاده است درمان ممکن است شامل عمل جراحی و راهکارهایی برای کاهش آسیب ناشی از خونریزی باشد.
پیشگیری از سکته مغزی:
خطر ابتلا به سکته مغزی در صورت رعایت برخی نکات تا حد زیادی کاهش می یابد:
مصرف داروها به صورت دقیق (داروهای فشار خون، داروهای کاهنده کلسترول خون، داروهای ضد لخته و داروهای دیابت)
ایجاد تغییر در سبک زندگی از جمله ترک سیگار، ورزش منظم، کاهش وزن در صورت ابتلا به چاقی یا اضافه وزن، داشتن رژیم غذایی سالم سرشار از میوه، سبزی و لبنیات کم چرب، کاهش مصرف گوشت قرمز، شکر و غلات تصفیه شده (نان و برنج سفید) ، محدود کردن مصرف نمک، پرهیز از مصرف نوشیدنی های الکلی
حمله ایسکمی گذرا شبیه سکته مغزی است با این تفاوت که باعث آسیب به مغز نمی شود. این اختلال زمانی اتفاق می افتد که یک رگ در مغز دچار گرفتگی شده و این گرفتگی خود به خود رفع می شود. اگرچه این اختلال نشانه ای ندارد ولی مشکل جدیای به نظر می رسد. حمله ایسکمی گذرا می تواند خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهد پس هیچ وقت نشانه های سکته مغزی را با وجود رفع شدن نادیده نگیرید و به پزشک مراجعه کنید.