
رژیم درمانی روشی موثر، ایمن و غیردارویی برای درمان بیماری صرع می باشد. کاهش بیش از پنجاه درصدی تشنج در 38 تا 60% مبتلایان و کاهش بیش از نود درصدی تشنج در 30 % مبتلایان صرع در نتیجه رژیم درمانی دیده می شود.
بیشتر متخصصان و کارشناسان تغذیه معتقد هستند که رژیم کتوژنیک یک روش درمانی معتبر و اصولی در افرادی است که بیماریشان با دارودرمانی بهبود پیدا نکرده است. در برخی موارد می توان گفت رژیم کتوژنیک بسیار موثر بوده و حتی به عنوان درمان اولیه به آن ها پیشنهاد می شود مثلا در افرادی که جراحی برایشان به عنوان راهکار درمانی در نظر گرفته می شود رژیم کتوژنیک می تواند نتیجه عمل جراحی را بهبود ببخشد.
قبل از تجویز رژیم کتوژنیک به بیمار، نیاز به ارزیابی دقیق او وجود دارد . رژیم کتوژنیک تنها باید تحت نظر کارشناس یا متخصص تغذیه تجویز شود . این رژیم ابتدا با 24 ساعت روزه داری آغاز می شود. پیشنهاد می شود این روزه داری در کودکان کمتر از 2 سال و بیماران در معرض خطر انجام نشود چرا که می تواند باعث افت قند خون و بی حالی شود. برای بیمار حتما باید پایش های مداوم، آزمایشات منظم، اندازه گیری قد و وزن انجام شود.
تجویز مکمل مولتی ویتامین و مواد معدنی شامل سلنیوم، روی، کلسیم، ویتامین D برای بیمارانی که رژیم کتوژنیک دارند صورت میگیرد. برخی کودکان ممکن است به مکمل های دیگری نیز نیاز داشته باشند.
تاثیر رژیم کتوژنیک بعد از ماه های اولیه دیده می شود و اگر تشنج ها تحت کنترل باشند، داروهای ضدتشنج با تجویز پزشک کاهش پیدا میکنند.
برخی کارشناسان تغذیه رژیم های غذایی دیگری نیز به بیماران مبتلا به صرع پیشنهاد میکنند مثل (رژیم اسید چرب متوسط زنجیر) که تاثیرش تا حدی مشابه رژیم کتوژنیک است. رژیم اتکینز و رژیم شاخص گلایسمی پایین نیز به نظر موثر آمده و ممکن است در کودکان و بزرگسالان مبتلا موثر واقع شوند.
در رژیم کتوژنیک، چربی از اسیدچرب های بلند زنجیر منشا میگیرد، پروتئین به حد نیاز فرد تجویز شده و مصرف کربوهیدرات محدود میگردد. در (رژیم اسید چرب متوسط زنجیر) چربی کمتری تجویز شده و تاکید بیشتری روی پروتئین و کربوهیدرات به نسبت رژیم کتوژنیک وجود دارد.در رژیم غذایی اتکینز کربوهیدرات روزانه 10 گرم در روز توصیه شده و تاکید روی مصرف چربی و پروتئین است. رژیم شاخص گلایسمی پایین تاکید روی مصرف کربوهیدرات هایی دارد که قند خون را با سرعت کمتری بالا میبرند مثل غلات کامل تصفیه نشده، مغزها، حبوبات و سبزیجات غیر نشاسته ای.
قطع رژیم های مبتلایان صرع می تواند عوارض جانبی در فرد ایجاد کند مثل:
- یبوست
- اختلال چربی خون
- سنگ کلیه
- شکستگی استخوان
حفظ رژیم کتوژنیک معمولا به مدت 3 ماه تا نهایتا 2 سال توصیه می شود .