دیابت

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 بیماری است که در آن در نحوه مصرف قند توسط بدن اختلال ایجاد می کند. تمام سلول های بدن ما برای کارکرد طبیعی به قند نیاز دارند. قند توسط هورمونی به نام انسولین به سلول ها منتقل می شود. اگر انسولین به میزان کافی وجود نداشته باشد یا بدن نسبت به آن واکنش نشان ندهد، قند در بدن تجمع پیدا می کند. این اتفاقی است که در افراد مبتلا به دیابت رخ می دهد.

دو نوع دیابت وجود دارد . دیابت نوع 1 که در آن انسولین در بدن فرد وجود ندارد یا کمی وجود دارد. در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 گاهی کمبود انسولین وجود دارد ولی معمولا به دلیل عدم پاسخ سلول ها به انسولین است.

علائم دیابت نوع 1 :

  • تشنگی مفرط
  • خستگی
  • تکرر ادرار
  • کاهش وزن
  • اختلال بینایی
  • در موارد خیلی شدید تهوع و استفراغ و شکم درد  نیز دیده می شود.

برای تشخیص بیماری پزشک انجام آزمایش خون تجویز می کند تا میزان قند موجود در خون ارزیابی شود. انجام آزمایش خون نشان می دهد فرد به دیابت مبتلا است یا خیر. بر اساس سن، وزن و عوامل دیگر، پزشک تشخیص به نوع دیابت می دهد.

درمان دیابت نوع 1 :

  • سنجش منظم قند خون
  • استفاده از انسولین تزریقی برای حفظ قند خون در مقادیر طبیعی
  • بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 باید به رژیم غذایی و فعالیت بدنی خود توجه ویژه ای داشته باشند. غذا خوردن قند خون را بالا برده در حالی که ورزش آن را پایین می آورد. افراد مبتلا به دیابت می توانند رژیم غذایی نرمالی داشته باشند، فعال باشند، بیرون از منزل غذا بخورند و زندگی نرمالی داشته باشند.

فرد مبتلا به دیابت باید 3 تا 4 بار در سال توسط پزشک ویزیت شوند. گاها ممکن است برای آموزش نحوه کنترل بیماری و در صورتی که قند خون تحت کنترل نباشد تعداد این ویزیت ها بیشتر شود. در طی ویزیت، پزشک قند خون فرد را با تست A1C ارزیابی می کند. این تست میانگین قند خون فرد در طی چند ماه اخیر را نشان می دهد. پزشک باید جنبه های دیگر سلامتی فرد را نیز ارزیابی کند. برای مثال سنجش فشار خون و کلسترول باید صورت گیرد.

بالا بودن قند خون می تواند سبب ایجاد مشکلات جدی شود از قبیل :

  1. آسیب عصبی
  2. بیماری های کلیه
  3. اختلال بینایی
  4. کوری
  5. درد در ناحیه دست و پاها
  6. بی حسی دست و پاها
  7. قطع عضو
  8. بیماری قلبی
  9. سکته مغزی

قند خون پایین نیز می تواند مشکلاتی ایجاد کند از قبیل ضربان قلب بالا، لرزش و تعریق . اگر قند خون کاهش شدیدی داشته باشد باعث مشکلات جدی تری خواهد شد . فردی که قند خون پایینی دارد، دچار سردرد شده، خواب آلودگی و خستگی به سراغش می آید، ممکن است دچار غش و تشنج شود.

افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر بیماری قلبی و سکته مغزی قرار دارند. حفظ فشار خون و کلسترول در محدوده طبیعی، خطر این موارد را کاهش می دهد. اگر پزشک به شما داروهای کنترل فشار خون و کلسترول تجویز کرده است حتما آن ها را مصرف کنید. مطالعات نشان داده اند مصرف این داروها خطر حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ را کاهش می دهد.

 

Reference:Crowley K. Patient education: Type 1 diabetes (The Basics). This topic retrieved from UpToDate on: Mar 19, 2019

Leave a Reply